Festival Kleintje Hollands is meer dan alleen een evenement; het is een viering van de menselijke geest, een ode aan doorzettingsvermogen, en een toonbeeld van de kracht van inclusiviteit. Onze reis begon met een bijzondere vrouw, Connie van Kerkoerle, wiens onuitputtelijke liefde en warmte de basis vormden voor wat vandaag de dag een festival vol vreugde en saamhorigheid is.
Connie, de oorspronkelijke oprichtster, had een diepgeworteld verlangen om haar broertje — en daarmee alle mensen die vaak over het hoofd worden gezien — een podium te geven. Ze geloofde dat iedereen een unieke gave had en dat talenten, hoe klein ook, het verdienen om te schitteren. Haar missie was eenvoudig: een plek creëren waar iedereen zichzelf kan zijn, vrij van oordeel en beperkingen.
Hieronder het verhaal hoe Connie het heeft ervaren:
In het jaar 2000, nu dus al 25 jaar geleden, was ik op het Festival van het Levenslied in Tilburg. Daar zag ik mensen met een verstandelijke beperking die tegen de organisatie riepen: “Ik kan ook zingen”. Tot mijn verbazing werd daar spijtig genoeg totaal geen gehoor aan gegeven. Dit trok ik mij persoonlijk aan en heeft mij hierover aan het denken gezet.
Na enkele maanden kreeg ik het lumineus idee om voor deze doelgroep ook een muziekevenement op te zetten wat resulteerde in de toepasselijke naam "Kleintje Hollands”, omdat een evenement zo groots als het Levenslied niet in een korte tijdsbestek te realiseren was.
Vervolgens ben ik in mijn omgeving gaan rondkijken naar mensen die mij hierbij konden helpen.
In het Gemeentelijke informatiecentrum in Tilburg kwam ik regelmatig Karin Croes waar ik een aardige klik mee had, tegen. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg haar of zij bereid was mij hierin te ondersteunen. Zij raakte net zo enthousiast als ik en de eerste steen was gelegd.
Maar hoe verder?
Plannen hebben is geen kunst, deze realiseren is een verhaal apart.
Want waar en hoe bereiken we de geïnteresseerden om aan dit festival deel te nemen en waar zou het plaats moeten vinden.
Mijn voorkeur ging uit naar het centrum van Tilburg, echter dacht de Gemeente Tilburg daar anders over. Er waren namelijk al wat festiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking buiten het centrum.
Daar ik de deelnemers onder de aandacht van het grote publiek wou brengen, hield ik voet bij stuk en week niet af van mijn voorkeur. Mijn hardnekkigheid betekende dat ‘’Kleintje Hollands” totaal niet in aanmerking kwam voor subsidie.
Ik heb toentertijd tegen de desbetreffende wethouder gezegd dat ik niet van plan was om van mijn idee af te wijken en was zelfs bereid zonder subsidie met het evenement verder te gaan.
Na hier en daar wat aasjes te hebben uitgegooid vonden we Stichting Meimarkt bereid om ons te "adopteren" en tijdens hun evenement op zondag 22 mei 2000 kregen we een plek bij de kiosk op de Heuvel. Publiek verzekert!
Alles was tot in de puntjes goed georganiseerd en de zangers waren vol enthousiasme aanwezig. Om 14.00 uur zou het evenement van start gaan.
Maar helaas, wat we niet hadden zien aankomen, om 13.30 begon het te onweren. Verschrikkelijke windhozen en regenbuien strooiden roet in het eten en op last van de politie en brandweer moest het evenement afgeblazen worden.
Dit was voor iedereen een regelrechte teleurstelling, vooral voor de deelnemers van “Kleintje Hollands” die zich hier enorm op verheugd hadden.
Maar als men zou verwachten dat ik klein te krijgen zou zijn, dan vergist men zich enorm. Schakelen kan ik als geen ander.
We hadden namelijk vernomen dat Peter Smulders op dezelfde dag zijn cd-presentatie in hotel de Druiventros in Berkel-Enschot zou houden tezamen met optredens van vele bekende Nederlandse artiesten en hebben hem gevraagd of we welkom waren. Met open armen werden wij, de zangers en de vrijwilligers ontvangen en iedereen heeft de dag van z’n leven gehad.
Om toch nog de soundmixshow doorgang te laten vinden, zijn we op donderdag 22 juni 2000 van start gegaan op het Piusplein in Tilburg met Hans Kraaykamp jr. als presentator. Zo werd het toch een op zichzelf staand evenement met een bezoekersaantal van ruim 3000. Groot succes dus en hiermee hebben we de gemeente kunnen bewijzen dat het evenement zeker geslaagd was.
Het startschot werd gegeven voor "Kleintje Hollands" 2001 met daaraan gekoppeld ook subsidie.
In 2001 werden Hans Kraaykamp jr. en Corry Konings respectievelijk ambassadeur en ambassadrice van stichting "Kleintje Hollands" en sloten dit zangfestijn in hun hart.
In 2004 werd samen met Corry Konings vanwege het 5-jarig jubileum een eigen "Kleintje Hollands lied" geschreven en is er een cd van gemaakt met onze eigen "Kleintje Hollands" topzangers. Vervolgens waren wij te gast bij "Knoop in de zakdoek" (muziek) waar dit lied samen met Corry ten gehore gebracht mocht worden.
Bij het programma "Mooi Weer de Leeuw" van Paul de Leeuw werd het startsein gegeven voor "Kleintje Hollands" 2005 met als verassing een optreden van Corry Konings met de KH topzangers.
In 2006 werd bij omroep Max Corry Konings in het programma van Catharine Keyl verrast om samen met haar diverse liedjes te zingen.
Zowel in 2006 als in 2008 heeft een team van "Kleintje Hollands" deelgenomen aan het spelprogramma "Knoop in je zakdoek".
Dat het Corona virus ook voor de mensen met een verstandelijke beperking roet in het eten heeft gegooid, behoeft geen toelichting. Gedurende deze moeilijke tijd wisten de kandidaten niet waar ze aan toe waren in 2020.
Om ze op te vrolijken en hoop in het vooruitzicht te stellen, hebben we als verassing een videoboodschap gemaakt welke door Guus Meeuwis, Corry Konings, Django Wagner en nog vele anderen werd ingesproken. Hierin werd verteld dat ze kanjers waren en dat ze goed moesten blijven oefenen.
Helaas moesten de kandidaten ook in 2021 medegedeeld worden dat het evenement weer geen doorgang kon vinden.
Na 25 jaar kunnen we zeggen dat "Kleintje Hollands”, dankzij de vele vrijwilligers, gemeentelijke instanties en hulporganisaties, een zeer geslaagd evenement is gebleken, veel bekendheid heeft gekregen via de media, doelen bereikt zijn, enorm populair onder de mensen is en gaan er vanuit dit evenement nog vele jaren te kunnen voortzetten.